TeDy`s WARzone

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Przy takich lekkich piwach a mocniejszych już prawie nie robię, doszedłem do schematu zacierania 10'/10'/50'.
    Dłuższe dwie pierwsze przerwy dają piwo bez wyrazu, takie wodniste. Jak będziesz butelkował, u mnie tylko w kegi idzie, to białkowa może być dłuższa ale raczej nie więcej niż 15' bo z pianą możesz mieć kłopoty.
    Tak o pianie wiem, ale pomyślałem, że skoro monach ma mniejszą aktywność enzymatyczną, to wartałoby zwiększyć tą przerwę. Zacieranie 40/40 to był pomysł bez pomyślunku, aeskuracyjnie Pytanie mam z łącznym czasem zacierania, wcześniej wspominałem, że monach ma "mniejszą siłę zacierającą" zatem czy 70 minut starczy, gdyż jest to taki standardowy czas dla słodów aktywnych enzymatycznie?
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #17
      Nie wiadomo czy wystarczy dlatego kup jodynę lub płyn Logola i sprawdzaj czy się zatarło.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #18
        Das München Experiment

        Piękny, rześki poranek, sobota, wolne, zatem monachijski experyment wystartował:
        Zasyp - 100% Monachijskiego
        Marynka 15g
        Lubelski 25g
        Mech Irlandzki
        Przerwy
        Białkowa - 10 min
        Maltozowa - 15 min
        Dekstrynująca - 45 min
        Na uwieńczenie ciężkiego dnia spędzonego przy garach, grill ze znajomymi
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        • TeDy_beer
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.06
          • 283

          #19
          Już się nie da edytować... Oczywiście chmiele na odwrót, lubelski na początku dla goryczki 25g a marynka 15g 15 min przed końcem, 10 min przed końcem mech irlandzki.
          AMEN i :stout:
          Browar Domowy Małe Ale
          Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            #20
            Jestes pewien?

            Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • TeDy_beer
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.06
              • 283

              #21
              Grrrrrrrr... oczywiście błąd, ma być na odwrót, dzięki za uwagę w czasie
              AMEN i :stout:
              Browar Domowy Małe Ale
              Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

              Comment

              • TeDy_beer
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.06
                • 283

                #22
                Witbier

                Właśnie tworzę nowego potwora, poprzednie rozlane do butelek, a w między czasie żona natchnięta Krzysiowymi i Anteksowymi kącikami popełniła dwa piwa (imbirowe oraz miodowe) o czym innym razem
                Dziś na gaz - Witbier
                2 kg słód pilzneński,
                2 kg pszenica niesłodowana,
                0,2 kg biscut
                Przerwy:
                55* - 15 min
                65* - 50 min
                75* - 20 min
                Chmielenie- 60 min planuje tak:
                10g marynka na początku
                15g glacier 15 min przed końcem,
                20g kolendra 15 min przed końcem,
                20g curacao 15 min przed końcem,
                100g skórka pomarańczy 15 min przed końcem.
                Póki co wkrótce rozpoczyna podgrzewanie do ostatniej przerwy.
                AMEN i :stout:
                Browar Domowy Małe Ale
                Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                Comment

                • Cyneq
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.12
                  • 181

                  #23
                  100 g skórki?
                  Jakiej? Suszonej, świeżo startej, czy kandyzowanej?
                  Dość sporo, ciekawe ile to jest na sztuki. Ja do swojego Wita#8 starłem z 2 pomarańczy i jednej cytryny i jednak słabo czuć (przykryła to kolendra), w poprzednim było lepiej na niuch ( a tam użyłem nieco więcej ale suszonej).

                  Comment

                  • TeDy_beer
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.06
                    • 283

                    #24
                    świeżo startej skórki, a kierowałem się zdrowym rozsądkiem i tym przepisem http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Pi...ch_%28coder%29 tam było 135g na ponad 5kg zasypu.
                    AMEN i :stout:
                    Browar Domowy Małe Ale
                    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                    Comment

                    • Cyneq
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.12
                      • 181

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
                      świeżo startej skórki, a kierowałem się zdrowym rozsądkiem i tym przepisem http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Pi...ch_%28coder%29 tam było 135g na ponad 5kg zasypu.
                      Ok, a ile to na sztuki wyszło jeśli pamiętasz?
                      Robiłeś próbę jodową po zacieraniu? Bo w sumie dość krótko jak na taką ilość surowej pszenicy, spodziewałbym się raczej przerw tego rzędu co u kolegi codera.

                      Comment

                      • TeDy_beer
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.06
                        • 283

                        #26
                        Próba jodowa o.k. http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Kr..._%28josefik%29 <- tu pszenicy też jest sporo, a zacieranie w sumie 70 min.
                        Co do pomarańczy to nie wiem ile, bo zaraz po nie do sklepu biegnę kupie z 5 i podziele się wiadomościami ile wyszło z tego.
                        AMEN i :stout:
                        Browar Domowy Małe Ale
                        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                        Comment

                        • Cyneq
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.12
                          • 181

                          #27
                          No właśnie w tamtym niesłodowanych jest niecałe 3 kg (nawet wliczając tą pszenicę prażoną ) plus 5,5 kg słodów (ok 35% - zupełnie "bezpieczna" ilość) , u Ciebie jest praktycznie pół na pół, dlatego pytałem.
                          Powodzenia

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Zredukuj kolendrę do max. 10 g - zabije aromat reszty przy ilości 20 g. No, chyba, że niezmiażdżona, to może nie
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zredukuj kolendrę do max. 10 g - zabije aromat reszty przy ilości 20 g. No, chyba, że niezmiażdżona, to może nie
                              Nie chcę się podlizywać ale faktycznie dałem 15g solidnie zmiażdżonej i jak na razie nic innego nie czuć.

                              PS: zapowiadałem, ze nic nie wysyłam w tym sezonie na konkursy i wychodzi, że do Częstochowy przekolendrowanego też nie poślę

                              Comment

                              • TeDy_beer
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.06
                                • 283

                                #30
                                Ok, poprawiam recepturę 10 g kolendry (będę musiał ją wydłubywać spomiędzy curacao, bom już to zmieszał ) a w lodówce znalazłem chmiel Citra, chyba bardziej adekwatny więc zastąpię nim Glaciera.
                                Co do pomarańcz kupiłem lidlowe wątpliwej jakość, gdyż jedynie taki sklep pod ręką posiadam, są pakowane po 1,5 kg z czego pół pomarańczy mi odeszło, bo zepsuta. z takiego zestawu wyszło mi 100g skórki jak w mordę strzelił
                                Last edited by TeDy_beer; 2012-05-15, 21:05.
                                AMEN i :stout:
                                Browar Domowy Małe Ale
                                Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X