Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
TeDy`s WARzone
Collapse
X
-
-
-
Nie wiadomo czy wystarczy dlatego kup jodynę lub płyn Logola i sprawdzaj czy się zatarło."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Das München Experiment
Piękny, rześki poranek, sobota, wolne, zatem monachijski experyment wystartował:
Zasyp - 100% Monachijskiego
Marynka 15g
Lubelski 25g
Mech Irlandzki
Przerwy
Białkowa - 10 min
Maltozowa - 15 min
Dekstrynująca - 45 min
Na uwieńczenie ciężkiego dnia spędzonego przy garach, grill ze znajomymi
Comment
-
-
Już się nie da edytować... Oczywiście chmiele na odwrót, lubelski na początku dla goryczki 25g a marynka 15g 15 min przed końcem, 10 min przed końcem mech irlandzki.
Comment
-
-
Grrrrrrrr... oczywiście błąd, ma być na odwrót, dzięki za uwagę w czasie
Comment
-
-
Witbier
Właśnie tworzę nowego potwora, poprzednie rozlane do butelek, a w między czasie żona natchnięta Krzysiowymi i Anteksowymi kącikami popełniła dwa piwa (imbirowe oraz miodowe) o czym innym razem
Dziś na gaz - Witbier
2 kg słód pilzneński,
2 kg pszenica niesłodowana,
0,2 kg biscut
Przerwy:
55* - 15 min
65* - 50 min
75* - 20 min
Chmielenie- 60 min planuje tak:
10g marynka na początku
15g glacier 15 min przed końcem,
20g kolendra 15 min przed końcem,
20g curacao 15 min przed końcem,
100g skórka pomarańczy 15 min przed końcem.
Póki co wkrótce rozpoczyna podgrzewanie do ostatniej przerwy.
Comment
-
-
100 g skórki?
Jakiej? Suszonej, świeżo startej, czy kandyzowanej?
Dość sporo, ciekawe ile to jest na sztuki. Ja do swojego Wita#8 starłem z 2 pomarańczy i jednej cytryny i jednak słabo czuć (przykryła to kolendra), w poprzednim było lepiej na niuch ( a tam użyłem nieco więcej ale suszonej).
Comment
-
-
świeżo startej skórki, a kierowałem się zdrowym rozsądkiem i tym przepisem http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Pi...ch_%28coder%29 tam było 135g na ponad 5kg zasypu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedziświeżo startej skórki, a kierowałem się zdrowym rozsądkiem i tym przepisem http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Pi...ch_%28coder%29 tam było 135g na ponad 5kg zasypu.
Robiłeś próbę jodową po zacieraniu? Bo w sumie dość krótko jak na taką ilość surowej pszenicy, spodziewałbym się raczej przerw tego rzędu co u kolegi codera.
Comment
-
-
Próba jodowa o.k. http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Kr..._%28josefik%29 <- tu pszenicy też jest sporo, a zacieranie w sumie 70 min.
Co do pomarańczy to nie wiem ile, bo zaraz po nie do sklepu biegnę kupie z 5 i podziele się wiadomościami ile wyszło z tego.
Comment
-
-
Zredukuj kolendrę do max. 10 g - zabije aromat reszty przy ilości 20 g. No, chyba, że niezmiażdżona, to może nie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZredukuj kolendrę do max. 10 g - zabije aromat reszty przy ilości 20 g. No, chyba, że niezmiażdżona, to może nie
PS: zapowiadałem, ze nic nie wysyłam w tym sezonie na konkursy i wychodzi, że do Częstochowy przekolendrowanego też nie poślę
Comment
-
-
Ok, poprawiam recepturę 10 g kolendry (będę musiał ją wydłubywać spomiędzy curacao, bom już to zmieszał ) a w lodówce znalazłem chmiel Citra, chyba bardziej adekwatny więc zastąpię nim Glaciera.
Co do pomarańcz kupiłem lidlowe wątpliwej jakość, gdyż jedynie taki sklep pod ręką posiadam, są pakowane po 1,5 kg z czego pół pomarańczy mi odeszło, bo zepsuta. z takiego zestawu wyszło mi 100g skórki jak w mordę strzeliłLast edited by TeDy_beer; 2012-05-15, 21:05.
Comment
-
Comment